Великденска работилница в музея – съвместна инициатива на Общински детски комплекс и Етнографско-археологически музей – Елхово

IMG_1117В предстоящите Великденски празници, деца от школата по „Приложно изкуство” и  малките танцьори от ДЮТС „Яница” към ОДК, бяха на гости в ЕАМ-Елхово. В двора на музея бе подготвена етнографска работилница, в която децата очакваха   да се запознаят с обичаите и традициите по Великден и разбира се, най-забавната част- да украсят своите Великденски яйца.

Добринка Костова, главен уредник в музея, показа на децата традиционни техники  за украсяване и рисуване на великденски яйца, разказа за изложбата от над 300 яйца, която ЕАМ експонирана в ЕМО „Етъра” – Габрово и която се радва на голям посетителски интерес. Особено забавно за децата беше рисуването на яйца с писалка и восък. Тази техника е малко позната за Елховския край, но е използвана от преди сто години.

Децата научиха защо и как се празнуват най -хубавите  пролетни празници-Лазаровден и Цветница. Всеки от тях носи своята символика, празнуват се от всяко българско семейство. А след тях идва и денят на Възкресението Христово-Великден. Основните обредни практики  на този празник  са боядисването на яйца и месенето на козунаци . При нас, в България яйца се боядисват на Велики четвъртък. Първото яйце е винаги червено и с него се рисуват кръстчета по челата на децата за да бъдат здрави и засмени. В миналото  нашите прабаби са използвали различни оцветители от естествени продукти –билки, цветя, ядки и други. В съвременните дни се използват различни бои и техники, с които яйцата изглеждат още по-цветни и по-красиви.

Забавно и развлекателно беше гостуването в Етнографско-археологическия музей. С този празник етнографите отвориха врати и дадоха начало на „Великденска работилница в музея”.

С богати впечатления и нови познания, децата се разделиха със специалистите от музея, благодариха им за това, което научиха, а те ще го разкажат и покажат вкъщи, за да бъдат още по-красиви и пъстри панерчетата им с великденски яйца.